vrijdag 3 maart 2006

GroenLinks pakt onveilig verkeer rond scholen aan


Vanochtend waren we op bezoek bij pc basisschool De Schakel in Overvecht, waar we ons initiatiefvoorstel met 6 maatregelen voor veilig schoolverkeer presenteerden. Deze school doet heel erg veel aan verkeersveiligheid en dat is hard nodig ook. Op de foto neemt actieve ouder Monica Dickhoff het voorstel samen met directielid Huib Bal in ontvangst van onze lijsttrekker Marry Mos. De Schakel is de enige school die het Utrechtse Verkeersveiligheidslabel (uvl) al gehaald heeft, vooral dankzij de voortdurende betrokkenheid van de verkeerswerkgroep van ouders zoals Monica. Ouders strijden bijvoorbeeld nu al 12 jaar voor een 30-kilometergebied op de Orinocodreef en een veilige oversteek op de Nigerdreef. Twaalf jaar, dat is toch belachelijk!
In de GroenLinkse voorstellen krijgen scholen voorrang bij verkeersingrepen. De gemeente gaat direct ingrijpen met een vliegende brigade. Er komen veilige looproutes naar school, en kinderen mogen in een wijkverkeersraad meepraten over het beleid. Scholen krijgen ondersteuning zodat ze aan verkeerslessen kunnen doen en ouderbetrokkenheid organiseren. Want het helpt als ouders elkaar aanspreken. Want helaas ontstaat heel veel onveiligheid door het verkeersgedrag van ouders zelf! (zie de tweede foto). Het initiatiefvoorstel komt op de agenda van de nieuwe Gemeenteraad. Niki Schipper, met wie ik het voorstel samen maakte, zal er zich hard voor maken. Niki heeft ook een weblog: www.nikischipper.nl. Je kunt het totale voorstel lezen op www.groenlinksutrecht.nl.

Slechts kort op de ski's


Skieen is best leuk, maar na twee uur stuntelen en vallen in mijn eerste ski-les had ik een knieblessure. Dus de vakantie in Tsjechie werd de eerste dagen vooral thuis in 'Chata Peklo' van mooie boeken genieten terwijl mijn hele familie op de lange latten stond. 'Publiek Geheim' van Bernlef, en 'Hajar en Daan' van Robert Anker. Heel verschillende boeken maar beide nu al monumenten van hun tijd, zeer het lezen waard vond ik. Ha! Dus dat deed ik terwijl mijn partijgenoten in weer en wind stonden te actievoeren, folderen, debatteren...
Ik was ook onder de indruk van Praag. De stad schudde op subtiele wijze ook mijn denken op over het Europa waar we als Nederland deel van zijn. Je kunt er aan alles zien dat de bewogen geschiedenis van Praag de geschiedenis van Europa is. En dat Tsjechie niet aan de rand van Europa ligt, maar in het midden.
Terug in Nederland had ik een dag nodig voor 350 mailtjes (waaronder de onvermijdelijke bergen spam) en rolde meteen in mijn allerlaatste fractievergadering. Die mailtjes ga ik niet missen, maar mijn gezellig-felle GroenLinkse fractie wel, dat weet ik nu al.