zondag 11 september 2005

Marry Mos GroenLinks Raadslid van het jaar


Yes! Zaterdag bij de Linkse Lente, een driedaags politiek festijn van GroenLinks, werd mijn fractiegenote Marry Mos verkozen tot Raadslid van het jaar. De afdeling had haar gekandideerd vanwege haar tomeloze inzet in de Utrechtse politiek. Marry is altijd aanspreekbaar, staat voor iedereen klaar, en weet heel veel plannen van het stadsbestuur nét een slag socialer te maken.
Een loflied dat ik verzamelde door raadsleden, GroenLinkse leden en een aantal van haar contacten in de stad te bevragen:
- Ze is scherp in het debat én altijd respectvol,
- ze is een perfectionist én kan relativeren,
- ze is goed in de raadszaal én op straat,
- ze is altijd bereikbaar, overal aanwezig en actiegericht,
- ze is superdeskundig én spreekt normale taal,
- en ze komt onophoudelijk en vasthoudend op voor de meest kwetsbare mensen in de stad.

Zelf vond ik het leukste citaat: "Bijkans elke dakloze in Utrecht heeft zolangzamerhand haar 06-nummer".

In een vrolijke verkiezing waarin de show uit de Amerikaanse verkiezingen op de hak genomen werd, koos GroenLinks haar als beste van onze 576 raadsleden in het land. Ik ben hartstikke trots op zo'n fractiegenoot!

Slappe vervoersvisie


Afgelopen donderdagavond nam de Gemeenteraad het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan aan. Een domme zet, vindt GroenLinks, want het plan geeft ruim baan aan de auto in de stad. Het investeert te weinig in het openbaar vervoer en in fiets. Gevolg: nog meer vieze lucht, verstopping, geluidsoverlast, ruimtegebrek en gezondheidsklachten in Utrecht. En Utrecht heeft al de smerigste lucht van West-Europa. Zie http://www.utrecht.nl/ en zoek op 'luchtkwaliteit'. Hiernaast staat de 'officiële' kaart uit de rapportage van de gemeente en daarin probeert wethouder Yet van den Bergh de boel te relativeren. Op de site van GroenLinks Utrecht vind je actueler materiaal en een nauwkeuriger kaart: http://www.groenlinksutrecht.nl/nieuws.php?item=626

Dat de 'visie' toch is aangenomen, komt door de laffe opstelling van de collegepartijen PvdA en Leefbaar Utrecht, die zelf scherpe kritiek hadden. Zij verpakten die kritiek echter in het voorstel, om volgend jaar bij de begroting 2007 met een integrale visie te komen (nog meer visie zeg maar). Dus dit jaar, nu ze het College vormen en beleid kunnen maken, doen ze niets met hun kritiek. En volgend jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen, moet een nieuw, nu nog onbekend College opeens wel rekening houden met het milieu, de ruimtelijke ordening en de leefkwaliteit van de stad.

Het kost me moeite de humor er van in te zien. Wat een slappe hap zeg. De Gemeenteraad moet een volksvertegenwoordiging zijn, kaders stellen en het College controleren. In plaats daarvan maken deze Collegepartijen van de Raad een kruiperig, gladharig schoothondje.