donderdag 26 januari 2006

20 speeltuinen gered


Eindelijk. Het geld om alle 20 speeltuinen open te houden, is voor de komende jaren geregeld! Vanmiddag deed wethouder Hans Spekman de spijkerharde toezegging dat de nieuwe verdeling van het wijkwelzijnsgeld geen negatieve gevolgen heeft voor de speeltuinen. Zijn voorganger, LU-er Toon Gispen, vertikte het altijd om hier duidelijkheid in te geven. De nieuwe geldverdeling voor het welzijnswerk kan nu doorgaan. Nog belangrijker: ook Leefbaar Utrecht, PvdA en SP zijn het nu met ons eens dat er extra geld bij moet voor maatschappelijk werk en kinder- en jongerenwerk. Met de drie partijen gaan we op zoek naar de benodigde 1 miljoen.
GroenLinks diende in juni een initiatiefvoorstel in om de speeltuinen te redden. We hebben nu alle hoofdzaken uit dat voorstel binnengehaald, dus kon ik vandaag ons initiatiefvoorstel intrekken. Vanavond mail ik alle speeltuinen en de ouderverenigingen zoals Vrienden van Fort Luna. Heerlijk om goed nieuws te hebben!

Brede voorziening voor wijk West


Waar komt de brede voorziening voor de buurten Oog in Al en Halve Maan? Aan het Victor Hugoplantsoen, op het Cereol terrein, of misschien op beide plaatsen? Daarover ging het vandaag in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Ik had het op de agenda gezet omdat er veel te veel onduidelijkheid over bleef bestaan. Het antwoord: Op het voormalige Cereolterrein. Daar komt ruimte voor een wijkbieb, een voorschool, Het Wilde Westen, en activiteiten van bewoners (zoals Stichting Open Oog in Al) en de welzijnsorganisatie Portes. Eis aan alle deelnemers: richt je activiteiten in sterke mate op de bewoners van Halve Maan. Daarnaast blijft Portes activiteiten ondernemen vanaf het Herderplein. Met het antwoord ben ik vooralsnog tevreden. Hopelijk komt er een mooie voorziening waar heel de wijk veel aan heeft! P.S. Op 4 februari is er een rondleiding op het normaal gesproken gesloten Cereolterrein. Misschien wel je laatste kans om het in oude staat te zien!

Positief geluid van Marokkaanse Dialoog Overvecht


Afgelopen zaterdag twee ontzettend leuke werkbezoeken gedaan (zie ook het bericht hieronder). In Overvecht organiseert de vrijwilligersorganisatie Marokkaanse Dialoog Overvecht allerlei activiteiten om het zelfvertrouwen en de onderlinge ontmoeting van de Overvechters van Marokkaanse afkomst en de andere Overvechters te bevorderen. Met positieve activiteiten en enorm veel vertrouwen en geduld bereiken ze honderden jongeren, vrouwen, ouderen. Vijf bestuursleden en vrijwilligers trokken twee uur uit om ons in buurthuis De Bram te vertellen over hun werk. Jammer is dat ze - bijvoorbeeld op zondagmiddag - concurreren met Cumulus omdat deze grote welzijnsorganisatie in navolging van hun succes ook op zondagmiddag activiteiten wil organiseren. En Cumulus betaalt de huur... Het sterkt me in de overtuiging dat het gemeentebestuur voor voldoende buurthuizen voor iedereen moet zorgen. Daarvoor is het nodig om heel anders met het huisvestingsbudget om te gaan. Nu betaalt elke gebruiker een marktconforme huur. Het gevolg is dat de drempel veel te hoog wordt. Terwijl buurtvoorzieningen geen drempels horen te hebben!

Vrijwillige huiswerkklassen groot succes

Zaterdagochtend waren we met vier (aanstaande) fractieleden en bestuursleden op bezoek bij de huiswerkklassen van Stichting ASHA, in buurthuis Oase op de Cartesiusweg. Op de foto onze kandidaat Stefanie Bottse (op 5), die ook mee was. We kregen een hartelijke ontvangst en spraken indringend over hun werk. Maf hoor, al het geld voor huiswerkbegeleiding gaat naar scholen, maar het is niet zo duidelijk wat daarmee gebeurt. Ondertussen loopt het bij ASHA storm, dus ze voorzien - geheel vrijwillig en zonder subsidie - in een grote behoefte. Daarover gaan we dus schriftelijke vragen stellen, vooral om te stimuleren dat dit soort activiteiten nog veel meer plaats kunnen vinden. Investeren in talent moet!