woensdag 9 november 2005

Speeltuinen nog steeds niet zeker van toekomst


Ondanks een jaar debat en een motie van afkeuring in februari 2005, wil wethouder Gispen nog steeds geen zekerheid geven over de toekomst van de 20 speeltuinen in Utrecht. De hele raad vindt dat hij de 20 speeltuinen voor minstens drie jaar bestaanszekerheid moet geven. Openingstijden en bezetting met speeltuinwerkers moet ongeveer hetzelfde blijven. In september spraken de fracties zich hiervoor uit, in reactie op het initiatiefvoorstel van GroenLinks en Gispens eigen 'beleidskader speeltuinwerk'. '
Maar nee hoor, Gispen geeft voor 1 speeltuin per wijk een 'basisbudget' en laat het verder aan de wijkwelzijnsorganisaties over. Die moeten dan uit hun 'aanvullend budget' de rest van de speeltuinen betalen. Of niet, want er zijn natuurlijk nog veel meer zaken in het welzijnswerk die van het zelfde geld betaald moeten worden. De speeltuinmedewerkers en alle buurtbewoners waarmee nu al een jaar gesold wordt, zijn het spuugzat. Aanstaande donderdag zitten ze op de publieke tribune van de gemeenteraad. Daar wordt de gemeentebegroting voor 2006 besproken. GroenLinks zal een motie indienen om voor de speeltuinen een zekere toekomst te bevechten.
Over het onderwerp doet RTV Utrecht woensdag 9 november ook uitgebreid verslag. Ik moet er vroeg voor op, want het begint met live om kwart over 7 op de radio... Luister als je tijd hebt vooral ook goed naar buurtpastor Monique de Bree. Zij ziet van nabij hoe belangrijk speeltuinen voor kinderen en buurtbewoners zijn!