donderdag 22 december 2005

Op naar moderne schoolgebouwen!


De Utrechtse basisscholen huizen in 172 vaak aftandse schoolgebouwen. Meer dan 90 procent van die gebouwen is ouderwets: niet geschikt voor modern onderwijs en voor de integratie van gehandicapte leerlingen. Bovendien kampen de basisscholen met enorm achterstallig onderhoud. Om alle achterstanden weg te werken is 125 miljoen euro nodig! Daarom besprak de raad vandaag in de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling een Masterplan om tussen 2007 en 2014 zoveel mogelijk gebouwen te moderniseren en op te knappen. GroenLinks was kritisch, want:
  • We vinden de ambities te laag;
  • We vinden dat de naoorlogse achterstandswijken meer voorrang moeten krijgen;
  • Van het benodigde geld is nog maar 33 procent gevonden;
  • En in de huidige Utrechtse subsidieregeling voor onderwijsgebouwen geldt onderwijskundige vernieuwing niet als een reden voor subsidie bij bestaande gebouwen.
Vooral dat laatste is GroenLinks een doorn in het oog. Bij de begroting in november dienden we dan ook een motie in om 1 miljoen extra hiervoor uit te trekken. Die motie haalde het tot mijn teleurstelling niet omdat CDA, Leefbaar Utrecht en VVD het af lieten weten.

Vandaag was het dan ook een mooi moment toen wethouder Harm Janssen op mijn vraag bevestigde, dat hij de motie alsnog gaat uitvoeren. In het Masterplan Primair Onderwijs komt ruimte voor onderwijskundige vernieuwing! Nu nog meer geld voor het plan, want Utrecht geeft nog minder aan basisscholen uit dan, pak 'em beet, de gemeente Hilversum.