zondag 12 juni 2005

Gemeentelijk beleid voor gemengde scholen nodig

Utrecht helpt ouders en hun kinderen slecht bij hun schoolkeuze voor basisscholen of scholen in het voortgezet onderwijs. Het is daarom moeilijk om een school te kiezen die bij jouw kind en jouw opvoeding past. Met als gevolg dat schoolkeuze meer op grond van imago en 'de koppies op het schoolplein' tot stand komt, dan als bewuste keuze. Dat is mede een oorzaak van de segregatie in het onderwijs: 'wit' of 'zwart', in plaats van fifty-fifty, zoals de Utrechtse jeugd. Schooldirecteuren geven ondertussen aan, dat zij dit patroon niet kunnen doorbreken zonder hulp van de gemeente. GroenLinks wil voorstellen doen om dit te verbeteren.
Wil je meepraten, kom dan naar de klankbordbijeenkomst op woensdag 22 juni, 20.00 uur op het stadhuis. Niet-leden welkom, als je je tenminste een beetje kunt vinden in de visie van GroenLinks (zie bijvoorbeeld het boekje 'het basisonderwijs zwart/wit bekeken' van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, www.groenlinks.nl/publicaties.)
Meld je per mail aan bij groenlinks@utrecht.nl en je krijgt van te voren een praatstuk.

Ady

Agenda komende week

maandag 13-06-2005 om 08:00 uur:
Actie kinderopvang bij kinderdagverblijf Musky.
(Hondsrug 51 in Lunetten). Tussen 8 en 9 trapt het FNV op veel plaatsen in Nederland een actie voor de verbetering van de Wet Kinderopvang af. De nieuwe wet is een achteruitgang. Minder werkgevers betalen mee, de kosten zijn dus torenhoog en de administratieve rompslomp voor ouders is shocking. En als je dan wat te kiezen had, maar er is nog steeds een gebrek aan kinderopvang. Gezins- en emancipatieonvriendelijke wet! GroenLinks steunt de actie van harte en daarom ben ik er bij.

maandag 13-06-2005 om 17.00 uur:
Financiele dreiging voor de buddyzorg.
(Wittevrouwensingel 1). Politiek lobby-etentje van de Utrechtse organisatie voor buddy-zorg. Zij zijn bang dat zij - mede als gevolg van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die dit kabinet wil invoeren - straks geen geld meer van het rijk krijgen, en ook niet van de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Gispen (Leefbaar Utrecht) staat immers niet te trappelen om deze zorg te betalen als de WMO hem op hogere kosten jaagt.

maandag 13-06-2005 om 20.00 uur:
fractievergadering GroenLinks Utrecht.
(Stadhuis) Belangrijkste onderwerp zal het Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan zijn. En we bereiden de gemeenteraad van 16 juni voor. Er staan weinig sociale onderwerpen op de agenda, dus ik heb niet veel te doen komende raad.

dinsdag 14-06-2005 om 14.00 uur:
Oprichting Onderwijsplatform Utrecht
(Kaap Hoorndreef 66). De gezamenlijke onderwijsbesturen hebben het initiatief genomen om een onderwijsplatform op te richten. Ze willen denk ik meer banden met de politiek en meer committment aan onderwijs. Een hele goede zaak die ik graag steun. Ik ga er natuurlijk heen en hoop dat ze de blik sterk naar buiten zullen richten, er veel maatschappelijke partners bij zullen betrekken en het goed willen organiseren. Er is volgens mij nog een lange weg te gaan op dit gebied.

dinsdag 14-06-2005 om 20.00 uur:
Voorbereiding voorstel gemengde scholen.
Ik heb afgesproken met fractievoorzitter Marjan Schuring om voorstellen te ontwerpen voor betere oudervoorlichting over schoolkeuze en voor gemeentelijke druk en steun om scholen in Utrecht gemengd te houden of te maken, in plaats van 'wit' of 'zwart'. Eind deze week wil ik een stuk naar een klankbordgroep sturen die we 22 juni voor de gelegenheid bijeenroepen. Het leuke van dat soort groepen is dat we niet alleen GroenLinks leden uitnodigen maar ook mensen die bij het onderwerp betrokken zijn. Ik hoop op een goede opkomst de 22e.

woensdag 14-06-2005 om 19.30 uur:
Bijeenkomst Sterrenwijk, Abstede en Lodewijk Napoleonplantsoen.
(buurthuis Sterrenzicht, IBBlaan 7 / Meerstroomcollege, Keerkringplein 40 vanaf 20.15 uur). Twee keer per jaar komt de gemeenteraad in elke wijk. Een voorstel van GroenLinks dat de wijkcommissies van de gemeenteraad heeft vervangen. Onlangs is dit geevalueerd: de raadsleden horen nu veel meer nieuws over de wijk en ontmoeten een veel gevarieerder groep bewoners. Mooi zo. Toch gaat nog lang niet alles goed. Bij de laatste bijeenkomst in Oost was er veel aandacht voor de 'luxeproblemen' van verkeer en parkeren. De bewonersgroep Sterrenwijk raakte over de rooie omdat zij zo weinig aandacht kregen voor - onder meer - hun wensen met buurthuis Sterrenwijk, dat veel te weinig open is. Ze verlieten de zaal, maar gelukkig kwamen een paar actieve 'echte Sterrenwijkers' later terug met wie ik heb zitten praten. In overleg met de griffier Ad Smits en het wijkbureau heb ik toen afgesproken dat er een aparte bijeenkomst voor hun thema's komt. Het wijkbureau heeft onder meer een wandeling door de wijk georganiseerd. Ik ben benieuwd en hoop dat het geluid van de bewoners nu goed gehoord kan worden. Mijn grootste vrees bij deze bijeenkomsten is dat ze overgeorganiseerd zijn. Ambtenaren houden immers graag alles in de hand...

Donderdag 16-06-2005 om 9:30 uur
Werkbezoek aan de afdeling Welzijn van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.
(DMO, Kaatstraat). Marjan Schuring en ik gaan op uitnodiging van DMO praten over de mogelijkheden om de subsidieregels voor welzijn te vereenvoudigen en meer op kwaliteit in te richten. Er is niets zo moeilijk als vereenvoudiging! Maar het is hard nodig, want welzijnsorganisaties en gemeente de houden elkaar nu in een ijzeren greep van bureaucratie, cijfertjes, controle...

Donderdag 16-06-2005 om 12.00 uur
Werkbezoek aan Cumulus: interculturalisatie van het welzijnswerk.
(Buurthuis De Leeuw, Samuel van Houtenstraat 1). Cumulus werkt hard aan het intercultureler maken van het welzijnswerk en ik denk ook van de welzijnswerkers zelf. Ze willen de politiek en hun vakgenoten daarvan vanmiddag iets laten zien. Ik ben benieuwd!

Donderdag 16-06-2005 om 14.00 tot 17.30 en mogelijk ook vanaf 20.00 uur
Gemeenteraadsvergadering, voor iedereen openbaar toegankelijk.
(Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 1). Veel bestemmingsplanwijzigingen, de uitbreiding van het depot van het Centraal Museum en de ruimtelijke visie voor Overvecht. Het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan is naar 23 juni 's avonds verzet, zodat de commisie Verkeer en Beheer er dinsdag de 21e nog over kan praten.

Vrijdag 17-06-2005
Gelukkig. Even geen politiek.
Ik werk immers ook nog drie dagen deze week, en krijg bovendien woensdagmiddag het nieuwe LSVb-bestuur op bezoek. Het elfde op rij dat ik een dag mag trainen op thema's als teamvorming, zelfsturing en samenwerking. Ik verheug me daarop, maar nog meer op vandaag. Want vandaag is mijn lief jarig.

sept. '04: entree in de gemeenteraad

Start van een weblog!

De komende maanden ga ik proberen een weblog te maken. Ik heb lang geaarzeld, want het is moeilijk om er tijd voor vrij te maken.

Tegen
Als gemeenteraadslid met een baan, zit ik toch al vaker achter de computer dan me lief is. Vooral voor de dagelijks tientallen mailtjes die er zowel op de raadsmail, als privé, als op de werkmail binnenkomen. Moet ik mezelf wel veroordelen tot het ook nog wekelijks posten van berichtjes?

Voor
Raadswerk is als je niet uitkijkt ontzettend gesloten. Politieke kaasstolp Utrecht. Je haast je van vergadering naar vergadering en wordt begraven onder een metershoge berg stukken. Het is heel gemakkelijk om me daarin te laten meeslepen. Dan doe ik mijn best in de gemeenteraad en in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling, maar is er geen mens die daar zicht op krijgt. Wat gebeurt er eigenlijk precies in de gemeenteraad Utrecht, en wat doet die ene miep van GroenLinks daarin? Als mensen zich dit afvragen (en daar hoop je als politiek dier dan toch op, ja), dan moet ik mijn best doen om daar iets van te laten zien. Vandaar.
Over iets minder dan een jaar - in maart 2006 - zijn er bovendien weer gemeenteraadsverkiezingen. Er komt dus een periode aan waarin wat meer mensen zich zullen afvragen wat er eigenlijk gebeurt en waarom, of waarop je zou stemmen. Des te meer reden om.

Dus: een weblog
Mijn nog niet geheel vastomlijnde bedoeling: een politiek en persoonlijk dagboek op internet. Met zo nu en dan verwijzingen naar mijn werk, interessante sites, eye-openers of andere zijsprongetjes. Belangrijk: benaderbaar, begrijpelijk, betrouwbare informatie, en een beetje mooi en leuk. (ziedaar de ambitie).

Ady