dinsdag 30 augustus 2005

Voltallig stadsbestuur afwezig om vakantie

Door toeval heeft GroenLinks ontdekt dat geen van de leden van het stadsbestuur in een weekeinde tijdens de zomervakantie aanwezig was. Noch burgemeester Annie Brouwer (foto), noch een van de andere zes Collegeleden vond het nodig om de vakantie te verzetten, toen door het vertrek van Jan van Zanen een gat viel in hun vervangingsrooster. Stel je bijvoorbeeld voor dat die verdachte lege laptoptas in de trein was gevonden tijdens dát weekeinde. Ik denk dat heel Nederland over Annie Brouwer en haar collega's was heengevallen. En terecht. Ik vind het stuitend onverschillig ten opzichte van hun bestuurlijke taak dat niemand zijn vakantie verzet heeft. Er spreekt wat mij betreft wel heel weinig bekwaamheid uit om de verantwoordelijkheid van het besturen van Utrecht te dragen.
Een absoluut dieptepunt in het toch al zo zwakke optreden van de burgemeester en de Leefbaar Utrecht-VVD-CDA-PvdA coalitie. Een pikant en nogal zot detail is dat ze Kees Verhoef, raadslid voor Burger en Gemeenschap, gevraagd hebben om dat weekeinde 'piketdienst' namens het College te doen. Dat heeft-ie nog gedaan ook. Iemand uit de raad (de controleur van het College, niet de vervanger!), die bovendien in het verleden uit het College is gestapt vanwege een onwerkbare situatie tussen hem en enkele andere leden. Zojuist hebben Marjan Schuring (onze fractievoorzitter) en ik dit onderwerp op de agenda van de raad van donderdag 1 september laten zetten. Dat belooft een spannend spoeddebat! (zie www.groenlinksutrecht.nl voor het persbericht).

zondag 28 augustus 2005

Onveilige speelsituaties


Bij basisschool De Kleine Dichter (bij de letter d op de kaart) stonden op het openbare plein wat speeltoestellen van de oude school. De Dienst Stadsbeheer vond uit dat deze niet meer aan de strenge keuringseisen voldeden en haalde ze weg. Het plein is nu kaal en saai voor kinderen. Ze spelen liever op het braakliggende terrein aan de overkant (waar in de afbeelding de oranje blokken staan, er komen 'parkvilla's). Daar is nu een krakkemikkig bouwhek omheen gezet.

De ouders in de buurt staan doodsangsten uit, want nog maar twee jaar geleden is er in Parkhaven een jongetje verongelukt. Hij heette Mohamed en kwam onder een bouwhek. Over de weg tussen het plein en het braakliggend terrein raast dagelijks bouwverkeer. Aan wethouder Van Kleef (van huisvesting) stel ik maandag schriftelijke vragen om te zorgen dat deze onveilige situatie zo snel mogelijk wordt opgelost. Zie voor de mooie Parkhavenplannen trouwens: http://www.parkhaven-utrecht.nl.

Speeltuin De Boog
Ook in speeltuin De Boog zijn door Dienst Stadsbeheer veel speeltoestellen weggehaald omdat deze sinds het recente speeltuinenbesluit onveilig worden gevonden. Er is geen geld voor nieuwe, zeggen ze. De Boog wordt zo langzamerhand een afgebladderde, saaie en onaantrekkelijke speeltuin met een ouderwetse uitstraling. Ik sprak met speeltuinmedewerker Ruud en je kon zien dat het hem aan het hart ging. Zijn werkgever, welzijnsstichting Doenja, steekt ook geen geld in het opknappen van de speeltuin. Ook hier: getouwtrek wie het moet betalen. Ondertussen zijn de kinderen en de kinderwerkers de klos. Raar beleid: weghalen als oplossing. 'Gemeente Utrecht subsidieert lege speeltuinen'. Zie je het voor je?

Ik vind ook dat de regels over veiligheid soms doorschieten. Kinderen moeten hun motoriek ontwikkelen en met risico's en grenzen leren omgaan. Daar hoort bij dat je af en toe een buil oploopt. Door al die tekentafelregels neemt uiteindelijk de veiligheid eerder af dan toe. Helaas zijn dat landelijke regels. Aan het idiote 'weghalen en het daarbij laten' kan ik hopelijk wel wat doen. GroenLinks heeft al in het voorjaar om een begroting voor het achterstallig onderhoud en de vervanging van speeltoestellen voor alle speeltuinen gevraagd. De armoedige toestand in De boog is voor mij een goede aanleiding om verantwoordelijk wethouder Gispen hier nog eens dringend aan te herinneren. De speeltuinen staan in de septembervergadering op de agenda, want GroenLinks heeft een eigen initiatiefvoorstel ingediend. Als reactie hierop komt Gispen nu ook - eindelijk! - met een nieuw speeltuinenbeleid. We gaan dus weer de degens kruisen!

De pleinen van de Kleine Dichter


De ouders en leraren van basisschool De Kleine Dichter zijn het zat. Al een jaar staat de nieuwe school er, maar nog steeds kunnen de kleuters niet veilig spelen. Kleuters kunnen makkelijk van het muurtje rond het plein vallen (van binnen laag, maar aan de buitenkant zo'n anderhalve meter hoog!) en het plein heeft geen enkel klauter- of speeltoestel. Zie het plaatje (van hun sportdag).

Vrijdag hielden ze een actie-ochtend. Mijn fractiegenoot Herman Kampers ging er heen, ik ging de avond ervoor langs. Donderdagmiddag hoorde ik van Thea Meijer, algemeen directeur van het openbaar basisonderwijs, de achtergronden: de oude school stond er pas 15 jaar, maar de Gemeente wilde de school verplaatsen omdat dit beter paste bij het nieuwbouwproject van Parkhaven. De twee gemeentelijke diensten DMO en OGU maakten een deal van anderhalf miljoen. Inmiddels is de oude school afgebroken en honderd meter verderop een nieuwe gebouwd. Er kwam in plaats van een schoolplein een openbaar plein. Voor de kleuters werd er, verhoogd, een 'kleuterplein' aangelegd. Het schoolbestuur kon van het geld het door de gemeente gemaakte bouwbestek uitvoeren, maar daarin zat niet de inrichting van het kleuterplein opgenomen. Ze komen 43 duizend gulden te kort, en stellen zich op het standpunt dat de gemeente dat moet betalen. Dankzij mijn onderzoek weet ik het zeker: de gemeente moet inderdaad over de brug komen. En snel graag, want nog een jaar niet (veilig) buitenspelen, dat is absurd. De Kleine Dichter kan dus op mijn steun rekenen, met schriftelijke vragen en in de raad van aanstaande donderdag. Ze hebben een leuke site: http://www.dekleinedichter.nl. Het Utrechts Nieuwsblad schrijft er maandag ook over, want ik werd zaterdag gebeld.

Noorderpark


Vandaag met een oude schoolvriendin het Noorderpark en omgeving verkend. Ga er wandelen of fietsen! Deels is het nieuwe natuur, deels bestaat het natuurlijk allemaal al lang, zoals bijvoorbeeld de Molenpolder vlak bij de Maarsseveenseplassen. Via Oud-Zuilen terug gelopen. Je ziet dat het Recreatieschap de Stichtse Groenlanden goed werk doet. Onlangs stapte het gemeentebestuur tegen betaling van nog 9 jaar afkoopsom uit de andere recreatieschappen die het landschap rondom Utrecht voor recreanten toegankelijk maken. Dit terwijl zoveel Utrechters genieten van bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug. GroenLinks was dan ook tegen, de stad moet haar regionale functie serieus nemen en de contributie niet alleen door de dorpen in het groen laten opbrengen. Maar goed, op http://www.utrechtserecreatieschappen.com/sgl/ vind je de recreatiemogelijkheden rond Utrecht en informatie over het gebied 'de Stichtse Groenlanden'. Al het moois rondom Utrecht!