zondag 13 november 2005

Geen cent extra voor Gerrit Rietveldschool


Zo tevreden als ik was over de uitspraak van de gemeenteraad over de speeltuinen, zo gefrustreerd ben ik over de uitkomst voor onderwijshuisvesting. Het meerjaren huisvestingsprogramma voor middelbare scholen stond op de agenda. Enkele jaren geleden is in de 'masterplan VO' 9 miljoen uitgetrokken voor de voorganger van het Gerrit Rietveldcollege (www.gerritrietveldcollege.nl). Er was toen nog geen sprake van fusie tussen De Klop en Blaucapel, die nu gefuseerd zijn als Gerrit Rietveldcollege en in het gebouw van Blaucapel wonen. Dat pand is verwaarloosd, en daarvoor trekt wethouder Janssen van Onderwijs nu 3,8 miljoen euro uit. Maar het nieuwe onderwijsmodel, dat uitgaat van een kleinschalige organisatie met units van 200 leerlingen, kan alleen als de school die 9 miljoen te besteden heeft die destijds beloofd is!
In mijn motie riep ik op tot een investeringsplan bij de Voorjaarsnota van 2006. Ook stak ik alvast 1 miljoen in dat plan, afkomstig uit de opbrengsten van de verkoop van ROC-panden. Maar de motie kreeg geen meerderheid. Met name de opstelling van PvdA en VVD stoorde me. Wel de mond vol met mooie praatjes over onderwijshuisvesting, maar geen cent over voor de werkelijke vernieuwing van scholen.
Ook de GroenLinkse motie om onderwijskundige vernieuwing in de bekostigingsregels op te nemen, haalde het niet. Het ergst is nog, dat de gemeente Utrecht onderinvesteert. De stad krijgt veel meer geld (17 miljoen) per jaar dan zij uitgeeft (ongeveer 11 miljoen dit jaar). En zo lopen de achterstanden bij de meer dan 200 schoolgebouwen in de stad steeds meer op. Een schande!

Complete raad eist zekerheid voor speeltuinen

In de gemeenteraad van donderdag de 10e spraken alle fracties zich via steun aan een motie uit voor financiele zekerheid voor de 20 speeltuinen in de komende jaren. Dit onder grote belangstelling van speeltuinmedewerkers, ouders en andere betrokkenen, zoals de oudervereniging Vrienden van Fort Luna (zie foto). De Raad neemt geen genoegen met het standpunt van wethouder Gispen, dat 1 speeltuin per wijk genoeg is om in het basisaanbod van de welzijnsinstellingen (wwo's) op te nemen, en dat de wwo's zelf bepalen of zij meer speeltuinen openhouden. We hebben er twintig, en we willen er twintig houden (en liefst nog een paar nieuwe maken in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, als het aan GroenLinks ligt).

Over de gevolgen van de uitspraak vergadert de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling al weer donderdag de 17e, want dan gaat het over de nieuwe verdeelmanier die de gemeente voor alle welzijnsactiviteiten in de wijken wil gaan invoeren. Ik wil bovendien een afspraak over de raadsbehandeling van het initiatiefvoorstel Speeltuinen van GroenLinks en het (vrij onduidelijke) beleidskader Speeltuinwerk van het College zelf.
Zie voor de overige besluiten van de gemeenteraad van afgelopen donderdag het persbericht van de Raad: http://www2.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=118170&type=pers