zaterdag 9 juli 2005

vakantie van 10 juli tot 8 augustus

Vanaf zondag ben ik op vakantie. Ik ga twee weken beeldhouwen, lekker met mijn handen werken. Daarna nog wat wandelen met Herman. Dit pas begonnen weblog houd ik dus een maand lang niet bij! "Gelukkig" heeft journalist Miro Lucassen van het UN mijn weblog nog niet ontdekt (zie het Utrechts Nieuwsblad, rubriek Machelmus, van zaterdag 2 juli).

Blijf kijken op www.groenlinksutrecht.nl!

Betutteling van migranten?


Woensdag waren Marry en ik met twee actieve leden van de werkgroep Multicultureel bij de hindostaanse vereniging Asha. Deze vereniging organiseert veel sociale activiteiten, van oorsprong voor hindostaanse Surinamers, maar tegenwoordig bereiken ze een veel bredere groep. Hun huiswerkgroep op zaterdag (zie de foto) wordt bijvoorbeeld ook door Surinaamse moslims, en door islamitische leerlingen van Turkse en Marokkaanse komaf bezocht.

Over het algemeen is Asha tevreden over het beleid van de gemeente. Dat is nuttige informatie, want binnenkort wordt het (subsidie-)beleid voor "migrantenzelforganisaties" (mzo's in het jargon) geevalueerd. We hoorden tot nu toe vooral veel klachten over de gemeente, maar sommige klachten missen grond. Het heeft ook met de emancipatie en het zelfbewustzijn van groepen te maken. Een ervaren organisatie als Asha weet beter de weg in Nederland-projectsubsidieland dan sommige andere, jongere of cultureel geslotener clubs.

Geen sleutel
Waar ik me elke keer weer over verbaas is de gemeentelijke betutteling. Daar krijgt echt iedereen mee te maken, ook een goed draaiende club als Asha. Zo hebben de zelforganisaties geen sleutel van het pand dat ze gebruiken. En heeft Asha moeten praten als brugman voor ze 'hun' pand Oase op de Cartesiusweg ook op zaterdag mochten gebruiken voor de huiswerkgroep. Reden: de huiswerkgroep krijgt geen subsidie, en alleen gesubsidieerde activiteiten zouden recht hebben op onderdak.... De omgekeerde wereld! Ambtelijke logica, ook bij de speciaal voor de migrantenorganisaties ingestelde welzijnsorganisatie / gebouwenbeheerder BOEG?

dinsdag 5 juli 2005

De Utrechtse Opgave in Overvecht


De flat waar we vandaag op taartbezoek waren (van corporatie Portaal) staat evenals de omringende Mitros-flats al jaren op de nominatie om gesloopt te worden. Het verbeteren van de woningen gaat onder de noemer 'de utrechtse opgave', maar deze loopt enorm veel vertraging op. De tweede fase ('DUO 2') wordt op 1 september in de gemeenteraad behandeld. Duizenden Utrechters hebben belang bij deze grootschalige woningbouwprojecten, en zeker de mensen met een smalle portemonnee gaan er niet per sé op vooruit... Ik hoop dat er heel veel mensen naar de Raad komen! (n.b. De foto is een willekeurig gekozen flat in Overvecht). informatie over DUO vind je bij je eigen woningbouwcorporatie maar ook, en heel compleet en actueel, op: http://www.utrechtwonen.nl/nieuws/dossier-duo.htm

Samen sterk in Overvecht

Vandaag met Geertje Raadsveld op 'taartbezoek' geweest bij de bewonerscommissie Samen Sterk in Overvecht Noord. Het idee is eenvoudig: iedereen kan ons op de koffie uitnodigen voor een ontspannen gesprek over wat hem of haar als bewoner van de stad Utrecht bezighoudt. Als men voor tenminste vier personen en een huiskamer zorgt, komen wij met een paar fractieleden en taart of baklava.

Hoe houd je de buurt en de flats leefbaar, dat was de rode draad van deze geanimeerde, open ontmoeting. Weer veel klachten over Mitros, wat is dat toch een slechte huisbaas voor velen. Als gemeenteraad hebben we te weinig invloed op de woningbouwcorporaties. Ik pieker over manieren om ze met een combinatie van 'drang en verleiding' een socialer beleid te laten voeren. Het is toch ook in hun eigen belang dat mensen goed samenleven en hun huurhuis zorgvuldig bewonen! Samenwerking tussen corporaties, gemeente, welzijnswerk en bewoners is ook hard nodig voor sociale versterking van Overvecht.


Naambordje
Een detail dat alles zegt: de bewonerscommissie krijgt geen namen meer van nieuwe bewoners om ze welkom te kunnen heten. En nieuwe bewoners krijgen niet meer automatisch een naambordje van Mitros. Ik heb rondgefietst bij de hoge Mitros-flats in Overvecht-Noord. In sommige flats woont de helft al achter een anoniem wit naamplaatje. Over sociale veiligheid en je thuis voelen gesproken!
Ga eens kijken op www.mitros.nl, ook voor info over Overvecht.

Cultuurbeleid


In de commissie maatschappelijke ontwikkeling van vorige week donderdag spraken we uitvoerig over cultuurbeleid. Marry Mos stelde namens onze fractie voor om in de toekomst het geld anders te verdelen. De circa 7 miljoen gaat nu voor 85 procent naar programmering, voor 10 procent naar het maken van nieuwe producties (theater, exposities etc.) en voor 5 procent naar participatie, en daarmee de toegankelijkheid van cultuur. Op dat laatste budget wordt ook nog bezuinigd dit jaar. Wij zien liever dat deze verdeling verandert naar 60-30-10 procent. Dus meer geld voor productie en het meedoen aan cultuur. Dan krijgen nieuwe, jonge makers ook een kans en blijft Utrecht een aantrekkelijke stad waar je niet alleen komt voor de theaterschool, de kunstacademie of het conservatorium, maar waar je ook blijft om je kunst te maken. Geleidelijk moet die financiele verandering wel, omdat anders culturele instellingen die nu subsidie krijgen, het te moeilijk krijgen. Door de bezuinigingen op de gesubsidieerde banen (ID-banen) hebben zij nu het al lastig genoeg (om nog maar niet te spreken van de mensen die hun baan kwijtraken!). Marry organiseerde samen met Danielle van den Broek van de VVD ook een stedelijk cultuurdebat met 50 sleutelfiguren uit de Utrechtse culturele wereld. Voor iedereen die wil weten hoe de vlag erbij hangt en men de toekomst ziet: Binnenkort verschijnt het verslag op onze site www.groenlinksutrecht.nl.

Louis Hartloopercomplex
Dat goede culturele instellingen niet altijd per sé subsidie nodig hebben, bewijst het Louis Hartloopercomplex. Voor dit initiatief van Springhaver-eigenaar en filmmaker Jos Stelling heb ik grote bewondering. Hij heeft het oude politiebureau Tolsteeg prachtig gerestaureerd (prijswinnend!) en hij maakt er een spannende programmering, waarbij hij allerlei soorten samenwerking zoekt (debatcentrum Tumult!). Nu de Raad met reces is, konden fractiegenote Niki Schipper maandag in plaats van naar de wekelijkse fractievergadering, lekker naar de film. We genoten vande voorvertoning van de weldadige, trage psychologische film 'Guernsey'. Na afloop stonden we oog in oog met de makers. De regisseur Nanouk Leopold, hoofdrolspeelster Maria Kraakman, acteurs Fedja van Huet en Johanna ter Steege (yes!) en de producente Stienette Bosklopper. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om makers te horen praten over een film die ik net gezien heb. Ik zat er goed voor en heb mijn stoel nog even afgestaan aan Jos Stelling zelf, die foto's maakte van het debat. Kijk, van zulke betrokkenheid en doenerigheid word ik nou warm. Ga ook eens kijken bij deze filmdebatten van het LHC, cinema.nl (vpro) en Tumult samen. Zonder een cent gemeentesubsidie... www.louishartloopercomplex.nl