donderdag 8 december 2005

Wachtlijsten weg is gelukt!

Vandaag was er Raad en een van de eerste agendapunten was de herstemming voor het maatschappelijk werk. Dit keer was er een ruime meerderheid voor ons amendement om 200 duizend euro extra in het maatschappelijk werk te steken. Leefbaar Utrecht had zich laten overtuigen. En het College liet weten dat men de ons financieringsvoorstel prima vond. Het was een korte raad die dus begon met een leuk succes.
Nieuwe wethouder welzijn: Oude wethouder welzijn:
Volgende week donderdagavond is er nog een gemeenteraad. Dit keer over de contracten voor het Stationsgebied. Een belangrijke, en hopelijk ook spannende vergadering! GroenLinks verzet zich sterk tegen het grootschalige en stenige karakter van de plannen. We zien de uitslag van het referendum (groen, ruim, ontspannen) niet terug in de plannen van LU-wethouder Lenting c.s. (steen, hoog, poenig). Ook vinden we dat de marktpartijen wel heel stevig in het zadel worden geholpen door het stadsbestuur. Dat belooft een levendige raadsvergadering.

dinsdag 6 december 2005

Pak de wachtlijsten in het maatschappelijk werk aan!


Trek 2 ton extra uit in 2006 om de ergste wachtlijsten in het maatschappelijk werk aan te pakken! Want maatschappelijk werk is een basisvoorziening die erger voorkomt, bijvoorbeeld schuldenproblemen, mishandeling of isolement. Wachtlijsten zijn daarom niet aanvaardbaar. De twee tot vijf maanden wachttijd in vier Utrechtse aandachtswijken moeten de wereld uit.

Aanstaande donderdag, in de raadsvergadering, is er een herstemming over dit voorstel van GroenLinks, dat we tijdens de begrotingsbehandeling op 10 november indienden. Tot onze verbazing (en een beetje tot onze schrik) staakten de stemmen met 22 tegen 22. VVD, Leefbaar Utrecht, CDA gaven niet thuis... en zonder steun van één van deze partijen, komt dat extra geld er niet. Terwijl het beschikbaar is, want in 2006 is er 1 miljoen 'reservegeld' voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze nieuwe wet gaat bij uitstek over welzijn en participatie. De kosten zijn dus gedekt!

Utrecht telt maar 1 maatschappelijk werker per 9200 inwoners, terwijl landelijk er 1 werker per 6000 mensen beschikbaar is. En wij zijn nog wel een grote stad! De gemeente streeft ook naar een betere verhouding, zo bleek een tijdje na de begrotingsraad in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Ik hoop dan ook van harte dat de genoemde drie partijen donderdag door de bocht gaan, en het wegwerken van wachtlijsten zullen ondersteunen! Met name Leefbaar Utrecht deed in die commissievergadering (17 november) toch duidelijke uitspraken over de wenselijkheid van "1 op 6000".
Meer weten over algemeen maatschappelijk werk? Kijk eens op de sites van drie Utrechtse welzijnsorganisaties: www.wwocumulus.nl, www.doenjadienstverlening.nl en www.portes.nl.