donderdag 9 februari 2006

Werkbezoek in West: renoveren in plaats van slopen!


Twee keer per jaar bezoekt de Raad elke wijk. Gisteren was het de beurt aan Lombok (West). Ik vond het een geweldig werkbezoek. Vier woonprojecten stonden centraal. We zagen de aanbouw van de twee nieuwbouwprojecten Dichtershof en de Libertijn. Ik ben blij dat 70% van de kopers tot de starters op de koopmarkt behoort, want juist voor hun is er in Utrecht veel te weinig te vinden. Met als gevolg dat ze in huurwoningen en studentenkamers blijven zitten die daardoor niet beschikbaar komen voor anderen. Echt onder de indruk was ik echter van het bezoek aan de huurwoningen van Complex 501 (Paramaribostraat e.o.) en 507 (rondom de Kanaalstraat). Tientallen bewoners stelden hun huis voor ons open en gaven hun mening over de sloop- en nieuwbouwplannen van Bo-ex. De woningen moeten nodig gerenoveerd worden, maar zijn niet in slechte staat. Bo-ex wil ze slopen omdat het, plat gezegd, goedkope woningen zijn op dure grond. Ze kunnen er aan verdienen. De bewoners betalen de rekening, als ze al terug kunnen keren in de wijk. Foei, Bo-ex! De fractie van GroenLinks zal al het mogelijke doen om hier een stokje voor te steken. Zie de site van de protesterende huurders van Complex 501: http://www.slopendatnooit.nl/. En zie de goede site http://www.lombox.nl/.
PS: Op de Kanaalstraat was ik te gast bij een ouder echtpaar dat hun huurwoning met ongelofelijk veel liefde en aandacht tot in de puntjes had opgeknapt. Hen zal ik niet gauw vergeten, mede dankzij de foto van mijnheer met de 160 kilo wegende vis die hij met zijn eigen handen gevangen had! (zo eentje als deze).

Een miljoen extra voor welzijn!

Voor GroenLinks is welzijn en preventie een speerpunt. We zijn dan ook superblij met de 1 miljoen euro extra die de Raad vanmiddag voor welzijnswerk vrijmaakte. Waar verkiezingstijd al niet goed voor is... In november lukte het GroenLinks met moeite om eenmalig 2 ton extra voor het maatschappelijk werk los te peuteren. Vandaag ging de hele Raad, op de VVD na, akkoord met een nieuw financieel systeem voor het welzijnswerk én 1 miljoen euro extra structureel. De wachtlijsten in het maatschappelijk werk kunnen eindelijk aangepakt worden en het jongeren- en ouderenwerk hoeft niet meer zo te worden afgeknepen. Het nieuwe systeem verdeelt het geld ook rechtvaardiger over de wijken. Vanavond bezochten 30 nieuwe GroenLinks leden de raadsvergadering en kregen een rondleiding in het stadhuis. Dat doen we elk half jaar. Dus kon ik aan hun - niet zonder trots - het resultaat vertellen. Politiek kán het verschil maken!