zondag 16 oktober 2005

GroenLinks op de man af (m/v)


Zaterdag 8 oktober konden alle Utrechtse GroenLinksers en belangstellenden kennismaken met de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006. Er waren debatten, filmpjes, en je kon mensen persoonlijk aanschieten. Alle leden kunnen via internet op de eerste 10 kandidaten van hun keuze stemmen. Apart kan men stemmen voor de lijsttrekker, al heeft zich daarvoor maar een persoon kandidaat gesteld, namelijk Marry Mos. Alle info over de kandidaten is te vinden op de vernieuwde site www.groenlinksutrecht.nl.

Het was een leuke, maar ook erg lastige dag vond ik. Zelf ben ik namelijk niet beschikbaar voor een verkiesbare plaats. Ik vond het lastig om allerlei mensen die op me willen stemmen te moeten melden dat ik niet verder ga omdat ik in mijn privé-leven andere keuzes moet maken. Ik begin de slag net een beetje te pakken te krijgen, na een jaar! Gelukkig hebben we de keuze uit een flink aantal uitstekende kandidaten uit alle lagen van de bevolking, allen met zin erin, deskundig en betrokken en zowel groen, rood en gekleurd!

Alternatieven voor de wijkraden nodig


In de gemeenteraad van 13 oktober werden nieuwe afspraken rondom de wijkraden vastgelegd. De bureaucratische poespas rondom deze wijkgerichte adviesraden neemt daarmee toe, vindt de GroenLinks-fractie. Daar is de invloed van bewoners niet mee gediend. Daarom stemden we tegen het zogenoemde convenant waarin de wijkraden nieuwe werkafspraken maakten met het College. Een meerderheid van de raad was trouwens voor.

GroenLinks ziet dat de wijkraden de invloed van bewoners, bewonersorganisaties en ondernemersverenigingen eerder in de weg staan dan vooruithelpen. Ons ledenberaad van 26 september besprak daarom een discussiestuk over verbetering van het wijkgericht werken. De conclusie van het overleg was dat GroenLinks beter kan streven naar afschaffing van de wijkraden. Maar wat dan wel, want de bewoner moet wel meer te zeggen krijgen!

We willen in plaats daarvan:
-Veel meer ruimte geven voor bewonersinitiatieven;
- Verhoging van de leefbaarheidsbudgetten en de mogelijkheid van bewoners om voorstellen in te dienen.
- Wijkpanels, enquêtes en klankbordgroepen moeten bewoners meer stem geven bij gemeentelijke plannen in hun wijk.
- Ook moeten de omgangsvormen van de gemeentelijke diensten veel vriendelijker en opener.
- Dit vraagt een heel andere bestuursstijl van wethouders en van het ambtenarenapparaat, ook op de wijkbureau’s.
- De onderlinge ontmoeting en de communicatie met en tussen bewoners in de wijk en de buurt is geholpen door het stimuleren van meer buurttijdschriften, netwerken en buurtwebsites
- en in elke buurt moeten op knooppunten mededelingen-'abri’s' komen waar behalve het wijkbureau en officiele instanties, ook bewoners en buurtverenigingen hun nieuws kwijt kunnen.

Daarvoor gaat GroenLinks zich, in de aanloop van de verkiezingen, extra inzetten. Omdat we de betrokkenheid van de leden van de wijkraden bijzonder waarderen, zullen we onze voorstellen graag als eerste met hen bespreken.
Meer weten? Op http://www.groenlinksutrecht.nl/ staan twee stukken over wijkgericht werken die uit het GroenLinkse ledenberaad van 26 september 2005 zijn voortgekomen.